Прослава Светог Саве у Врању
Петак, 27. Јануар 2017. Новости Верзија за штампу

Обележавајући дан Светог Саве, родоначелника и оснивача Наше Цркве, првог српског Архиепископа, Светитеља и Просветитеља, у Епархији врањској служене су Свете Литургије у свим храмовима, којима је присуствовао велики број верника, а посебно ученика и просветних радника који данашњи дан славе као школску славу.

Свету Литургијуу Саборном храму Свете Тројице у Врању служио је Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије,уз саслужење протојереја-ставрофора др Владимира Вукашиновића, старешине цркве Свете Петке (Ружица) у Београду, протосинђела Методија (Марковића), координатора Одбора за веронауку епархије врањске, пароха врањских, а у присуству великог броја верника, просветних радника и ученика средњих и основних школа. Празнично бденије уочи Светог Саве, Епископ Пахомије служио је у параклису Светог Игњатија Богоносца при Саборном храму у Врању.

По завршетку Свете Литургије, извршено је резање славских колачаПедагошкогфакултета и свих средњих и основних школа, што је јединствен пример у целој Србији да све школске установе доносе колаче у цркву на Свету Литургију, као и Одбор ''Светосавске недеље2017.''Овогодишњи кум и генерални спонзор "Светосавске недеље 2017." било је Предузеће „Топ софа“, које се бави израдом намештаја.

Део програма обележавања празника Светог Саве, били су и ученици веронауке основних и средњих школа из Врања, а подељене су и награде које су ученици основних и средњих школа освојили на конкурсу који се сваке године организује поводом прославе Светог Саве.

У оквиру обележавања дана Светог Саве, Епископ Пахомије, у пратњи свештенства посетио јеСредњу Техничку школу и Средњу економско-трговинску школу у Врању, где је присуствовао Свечаним академијама, коју су у част Светог Саве припремили ученици ових школа.

Прослава дана Светог Саве завршена је Светосавским балом у ресторану „Гуд плејс“ у Врању, на коме су додељене Светосавске награде и специјална признања образовно-васпитним установама и заслужним појединцима, чиме је и завршена 27-а по реду Светосавска недеља.


Слике 1 до 3 од 3
Свети Амос; свети мученик Кнез Лазар и свети српски мученици – Видовдан
пост
 
    Посећеност: 396710 Веронаука Епархије врањске  •  2008. година  •  Сва права задржана  •  Епархија врањска  •  Аутор: Агенција МИ