Састанак вероучитеља
Понедељак, 16. Јануар 2017. Новости Верзија за штампу

Дана 14.01.2017.год. са почетком у 11 часова у сали Ц.О. Врање одржан је састанак вероучитеља и катихета епархије врањске.

 

Састанку су присуствовали:

Протосинђел  Методије (Марковић) координатор за верску наставу,

Биљана Станимировић (председник одбора од првог до четвртог разреда основних школа),

Срђан Спасић (председник одбора од петог до осмог разреда основних    школа),

Маријан Трајковић (председник одбора од првог до четвртог разреда средњих школа) из оправданих разлога није био присутан(тог дана био је члан жирија квиза  у сусрет Светом Сави).

 

Присутни вероучитељи:Ненад Љубеновић,  Ненад Спасић,  Лана Сотировић, Весна Стојановић,  Милош Величковић,  Марија Цветковић ,Ивана Стаменковић,Весна Јовановић, Јелена Недељковић,  Драгана Илић, Данијела Алексић, Драгана Тасић, Вукашин Вељковић, Радмила Цветковић, Наташа Николић, Сузана Ђорђевић, Ивица Трајковић, Александар Крстић, Данијела Николић, Весна Пешић, Страхиња Арсић, Дејан Станојковски и протонамесник Станислав Марковић.

 

У сагласности са вероучитељима усвојен је следећи дневни ред:

1. Извештај о припреми, организацији и реализацији Божића

2. У сусрету Светом Сави

- смотра рецитатора

- светосавска недеља

3. Епархијско такмичење – питања

4. Извештаји вероучитеља

5. Разно

 

1.  Период пре Божића су обележиле низ активности које су биле у складу са планом донешеним на почетку школске године.

17.12.2016. г. У Црквеној општини је одржана трибина о дечијим заразним болестима. О томе су говориле: др Биљана Поповић и вероучитељица Биљана Станимировић.

18.12.2016. г. Обележили су празник Детинци. После Свете Литургије приказан је програм. Носиоци су били: ОШ „Доситеј Обрадовић“ и ОШ „Вук Караџић“. Тога дана су подељени пакетићи деци на Дечијем одељењу врањске болнице. Предлог за хуманитарну акцију потекао је од Кола српских сестара „Преподобна Анастасија“.

24.12.2016. г. Реализовано једнодевно покланичко путовање у Топличком крају за ученике средњих школа и седмог и осмог разреда основних школа. О овоме је известио вероучитељ катихета Ненад Спасић.

25.12.2016. г. Обележен је празник Материце. Носиоци програма су били: ОШ „Радоје Домановић“ и Гимназија „Бора Станковић“ са хором под диригентом проф. Милоша Величковића и вероучитеља Маријана Трајковића. Песмом, рециталом и игроказом обележили смо овај диван празник. Тога дана се посетило породилиште и дариване су мајке. Пакети поклона су плод несебичне љубави Кола српских сестара и вероучитеља који су се потрудили да хуманитарна акција успе.

28.12.2016. г. Сусрет школа. Гимназијски хор је посетио ОШ „Радоје Домановић“ и дивним појањем обрадовао децу и наставнике те школе.

У оквиру ове тачке о пројекту „У сусрет Божићу“ извештај је поднела вероучитељица Ивана Стаменковић. Најавила је поделу награда за недељу 15.01.2017. г. после Свете Литургије. Награде за децу је обезбедила Епархија врањска. О раду ликовне секције при Саборном Храму је известила професорка ликовне културе Лана Сотировић. О часовима веронауке при цркви је присустне известила вероучитељица Јелена Недељковић и Весна Јовановић. Организација око везивања бадњака је припала вероучитељу Срђану Спасићу и он је присутне обавестио о овој активности као и о монтирању и украшавању пећине.

 

2. Организовање такмичења у рецитовању поводом Савиндана. Смотра рецитатора је по традицији заказана за 21.01.2017. г. а тог дана почиње светосавска недеља. Ученици средњих школа преставиће се у 10 сати истог дана, а ученици основних школа у 11 сати истог дана. У оквиру светосавке недеље вероучитељи су упознати са програмом који ће се одржати. Позвени су на отварање светосавске недеље 21.01.2017. г. у 19 сати у галерији Народног музеја.

 

3. На састанку смо постигли да школско такмичење реализујемо после Васкрса, а епархијско је дат предлог да то буде 03.06.2017. г.

 

4. Због одређених пропуста у табеларном и бројчаном извештавању одређених школа вероучитељ Срђан Спасић је објаснио и дао пример и на достојан начин упутио присутне о начину израде извештаја за одређени период. Сваком од вероучитеља ће бити прослеђен пример извештаја путем е-маила.

Било је речи о семинару за вероучитеље у другом полугођу, али ништа конкретно нисмо имали јер још увек је прегледавање и тражење адекватне теме које ће бити на корист вероучитеља.

Поменут је сусрет директора свих школа са епископом. Датум ће накнадно бити утврђен.

 

На крају састанка вероучитељ Ненад Спасић је предложио Срђана Спасића као потенцијалног кандидата за добијање Светосавске награде. Свој предлог је образложио изневши све оно што је кандидат чинио несебично трудећи се да у свом раду буде пример изузетног вероучитеља и достојног носиоца тог признања. Овај предлог су сви једногласно прихватили. Овим је овај састанак завршен.

 

У Врању, 14.01.2017. г.                                                                  

 

                                                                                                            Биљана Станимиворић

                                                                                                          

Срђан Спасић


Слике 1 до 1 од 1
   
Свети Амос; свети мученик Кнез Лазар и свети српски мученици – Видовдан
пост
 
    Посећеност: 396708 Веронаука Епархије врањске  •  2008. година  •  Сва права задржана  •  Епархија врањска  •  Аутор: Агенција МИ